toto

Penipuan loteri: perlindungan pengguna memberi amaran tentang surat dunning palsu

Pihak berkuasa dan pusat nasihat pengguna telah lama memberi amaran tentang syarikat penipuan yang menulis surat kepada mangsa mereka meminta pembayaran hutang yang sepatutnya. Penipuan ini juga telah digunakan dalam perjudian pada masa lalu. Kini pusat pengguna Rhine-Westphalia Utara memberi Keluaran SDY amaran tentang kes semasa. Menurut ini, firma guaman rekaan cuba mengutip jumlah tertunggak yang dikatakan pengendali loteri melalui surat peringatan.

Penipuan oleh kontrak loteri yang didakwa
Menurut peguam bela pengguna , pelbagai peguam merujuk kepada kontrak perkhidmatan yang telah diputuskan oleh penerima dengan “Euro-Lotto-Zentrale Euro Jackpot -6/49”. Dalam surat bertajuk “peringatan pra-perbicaraan”, rakyat digesa membayar hutang yang didakwa dalam lingkungan tiga angka bersama-sama kos yang ditanggung setakat ini.

Kononnya, kontrak dengan penyedia loteri yang dikatakan telah dimeterai melalui telefon, menurut peguam. Sekiranya berlaku ketidakpatuhan, penerima diancam dengan amaran dan notis penguatkuasaan, termasuk penguatkuasaan oleh bailif atau lampiran pendapatan.

Pusat nasihat pengguna memberi amaran kepada mereka yang ditangani supaya tidak bertindak balas terhadap tuntutan:

Ini adalah ancaman kosong. Lampiran tidak boleh dilakukan tanpa tajuk yang mengikat secara sah seperti perintah penguatkuasaan atau penghakiman mahkamah.

Penipuan loteri juga boleh diiktiraf pada pandangan pertama dengan fakta Result SDY bahawa surat itu tidak mengandungi sebarang maklumat khusus tentang pemiutang. Oleh itu, mereka yang terjejas seharusnya “tidak gentar dan dalam keadaan apa pun mereka tidak sepatutnya membayar tuntutan,” menurut organisasi itu.

Pengirim yang tidak wujud
Mengikut maklumat anda, surat penipuan bagi pihak “ibu pejabat Euro Lotto” sedang dalam edaran dalam jumlah besar. Percubaan dibuat untuk memberi gambaran yang serius dengan menamakan firma guaman sebagai penerima.

Tangkapan: Menurut penyelidikan oleh agensi perlindungan pengguna, tiada peguam dengan nama yang dinyatakan boleh ditemui dalam daftar peguam seluruh negara. Kesilapan ejaan yang terdapat dalam huruf juga menunjukkan kekurangan kesungguhan dalam surat peringatan.

Pusat pengguna juga menegaskan bahawa kontrak sedemikian, jika telah Pengeluaran HK dimeterai, tidak sah tanpa pengesahan bertulis. Ini terpakai kepada kontrak dengan telekomunikasi atau pembekal tenaga serta perjanjian dengan pengendali perjudian dan loteri.

Pada penghujung minggu lalu, Rottweiler Zeitung mendedahkan betapa penipu kadangkala bertindak sewenang-wenang apabila memilih mangsa mereka. Sehubungan itu, seorang warga emas juga menemui surat seperti itu dalam mel.

Bagaimanapun, niat penipuan itu segera diketahui oleh wanita itu, kerana suaminya didakwa menandatangani kontrak. Bagaimanapun, dia meninggal dunia pada 2009, menurut akhbar itu. Dalam kes ini, penipu tidak akan mempunyai peluang dengan penipuan mereka dari awal lagi.