toto

Perundangan Perjudian Puerto Rico Dimajukan, Mencari Hasil untuk Mengisi Lubang Fiskal

Puerto Rico telah menghadapi beberapa masalah kewangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kini, kerana ia bergelut untuk mencari kestabilan ekonomi, era baharu permainan mungkin akan datang untuk mengurangkan tekanan.

Puerto Rico Taufan Fiona
Orang Puerto Rico mengumpul bekalan yang didermakan selepas Taufan Fiona. Wilayah AS akan mengemas kini undang-undang permainannya dalam usaha SGP Prize mencari autonomi fiskal yang lebih besar berikutan masalah ekonomi yang berulang. (Imej: Associated Press )
Dewan meluluskan undang-undang semalam yang bertujuan untuk meminda pelbagai bahagian “Undang-undang Mesin Permainan” Puerto Rico. Matlamatnya adalah untuk mengumpul lebih banyak dana untuk Perbendaharaan, serta memberi subsidi kepada beberapa projek kerajaan yang menghadapi pemotongan.

Ahli parlimen dewan membahas rang undang-undang itu semasa sesi biasa mereka, akhirnya mengundinya pada malam Selasa. Ia mendapat sokongan yang menggalakkan, dengan 33 undi menyokong dan hanya 10 menentang.

Lebih Banyak Permainan, Lebih Banyak Yuran
Sekeping perundangan, yang pengarangnya ialah Perwakilan José Rivera Madera dan Orlando Aponte Rosario, menetapkan jumlah baharu untuk yuran yang perlu dibayar untuk lesen permainan tertentu. Ia juga akan mewujudkan skala baharu untuk pemerolehan lesen dan mengubah agihan hasil daripada industri.

Projek itu akan meningkatkan dana perbendaharaan di tengah-tengah krisis ekonomi yang disebabkan oleh pandemik COVID-19. Keadaan itu turut terjejas oleh beberapa taufan yang melanda pulau itu sejak beberapa tahun lalu.

Pindaan yang dicadangkan itu menjamin bahawa perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Puerto Rico boleh terus menawarkan hiburan tanpa persaingan yang tidak adil. Perundangan itu juga secara khusus membenarkan peruntukan peratusan hasil kepada perkhidmatan awam. Dalam hal ini, daripada setiap lesen yang dibayar, Suruhanjaya Perjudian akan mengekalkan $175 untuk perbelanjaan operasinya. $75 lagi akan disalurkan kepada pampasan Persaraan Polis Puerto Rico (PRPR).

Amaun untuk lesen mesin permainan berasaskan darat ialah $1,500, dan menurut peruntukan Seksyen 8 undang-undang, PRPR akan menerima $450 daripada jumlah itu. Komisen akan menyimpan selebihnya untuk perbelanjaan operasi.

Begitu juga, undang-undang membenarkan penggunaan mesin permainan dalam perniagaan yang diluluskan oleh kerajaan. Seterusnya, ia mengesahkan Result SDY maksimum 25K mesin permainan berasaskan darat di wilayah AS dalam tempoh dua tahun pertama kesahihan undang-undang ini. Itu kemudiannya boleh meningkat kepada 35K dan, dengan kelulusan, mungkin 45K.

Kos setiap lesen baharu atau pembaharuan mesin permainan ialah $250 setahun. Bilangan maksimum mesin permainan yang dibenarkan bagi setiap perniagaan ialah 10, dengan kaveat yang besar. Setiap skrin dikira sebagai satu mesin permainan, walaupun pada hakikatnya mesin permainan yang sama mempunyai berbilang skrin.

Jalan Panjang Menuju Pemulihan
Lima tahun lalu, Taufan Maria melanda Puerto Rico, memusnahkan pulau itu. Pemadaman bekalan elektrik berpanjangan dan kekurangan air tawar melanda bahagian berlainan wilayah selama lebih setahun. Itu adalah setahun selepas wilayah itu melaporkan hutang $72 bilion dan liabiliti pencen $55 bilion yang tidak dapat ditanggung.

Kerajaan AS melangkah masuk, bersedia untuk menyelamatkan kerajaan. Walau bagaimanapun, COVID-19 tiba, memberi kesan kepada pelancongan dan perniagaan tempatan, dan memaksa perubahan dasar.

Akhirnya, bantuan kewangan mula membuahkan hasil. Bagaimanapun, ketika Toto HK Puerto Rico mula muncul dan pulih daripada itu, Taufan Fiona melanda bulan lepas. Sekali lagi, bekalan elektrik terputus dan kekurangan air tiba.

Hari ini, 10% rakyat masih tidak mempunyai kuasa, dan 5% tidak mempunyai air tawar, menurut Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan.

Walaupun kerajaan AS sekali lagi berjanji untuk memberikan sokongan kewangan, ia tidak pergi terlalu jauh. Lembaga Pemantauan dan Pengurusan Kewangan hanya membenarkan Puerto Rico mengeluarkan sehingga $1.15 bilion setahun. Oleh itu, dan dengan tamparan berterusan kepada ekonomi, ia perlu mencari jalan untuk mengimbangi kekurangan fiskal yang tinggal.